Sa radem cu/de FAIR-Mediasind

claun

Din seria „ce vraj(i)eli a mai facut Mediasind”, azi un articol pompos/lemnos despre cum apara ei drepturile angajatilor din Cultura, mai exact, ale angajatilor Operei Nationale.

Din start precizam ca nu contestam, ba mai mult, recunoastem ca angajatii Operei Nationale au dreptul la conditii mai bune de munca si la recompensarea eforturilor lor.

Insa trebuie facuta deosebirea intre „mangleli” sindicale si lupta adevarata. Pe scurt:

Mediasind a iesit azi cu un comunicat de presa (vezi aici) in care sustine ca a avut un dialog fructuos cu reprezentantul Ministerului Culturii, Bogdan Stanoevici. Deschidem seria elucubratiilor cu un citat prafuit, care contine si un pleonasm cum ii sta bine lui Mediasind: „În cadrul discuţiilor s-au căutat şi identificat mai multe soluţii pentru ca artiştii Operei Naţionale Bucureşti să fie tratataţi cu tot respectul şi să beneficieze de o salarizare  decentă. În acest sens, s-au discutat şi problemele referitoare la noua  Lege a Salarizării, în cadrul căreia angajaţii din domeniul cultură şi mass-media să fie remuneraţi conform importanţei lor sociale, având în vedere faptul că în orice ţară, cultura este o garanţie a democraţiei, iar mass-media un pilon de bază al statului de drept.”

Pai, mai baieti, „in cadrul” birocratiei voastre si al limbajului de lemn, nu ati auzit ca Legea Salarizarii, cea cu care se lupta toate federatiile si confederatiile care conteaza, a avut numeroase propuneri si amendamente, pe fundalul dezbaterii publice si cu partenerii sociali? Voi ati venit azi sa luati la cunostinta, in loc sa fi facut pana acum zeci de draft-uri si propuneri prin reprezentantii vostri? Ati venit doar sa luati la cunostinta? Si unde sunt solutiile alea? Iar „pilon de baza” este frate cu „baza temeliei fundamentului de jos”. Rusinica1, puneti mana pe gramatica!

Alta aberatie: „Pentru susţinerea majorărilor salariale pentru angajaţii din cultură şi mass-media, reprezentanţii FAIR-MediaSind au prezentat următoarele argumente:   ultima indexare a salariilor din Cultură a avut loc în anul 2006, ceea ce a generat ca o mare parte din salariile din instituțiile de spectacole și concerte să se situeze în apropierea salariului minim pe economie; salariile angajaților din instituțiile de spectacole și concerte din România sunt printre cele mai mici din Uniunea Europeană;  în instituțiile de spectacole și concerte se lucrează în zilele de Sâmbătă, Duminică și sărbătorile legale, fără nicio plată suplimentară;  actualul nivel de salarizare, care abia asigură supraviețuirea salariatului din Cultură, nu poate acoperi costurile de pregătire profesională permanentă, necesară artiștilor, etc.”

Mai, baieti, ati auzit ca nu se mai fac indexari, ci se numesc majorari? Si ca, atunci cand te duci la negocieri, mergi cu bugetul desfasurat pe masa, identifici sursa de majorare si incepi negocierile? Faptul ca salariatii de la Opera Nationala nu beneficiaza de plata orelor de weekend (care e prevazuta cu minimum 50% in Codul Muncii), nu reprezinta tot esecul vostru? Nu voi ati fost si se vede (vai, Doamne) ca ramaneti negociatori acolo? Pai ce faceti aici? Va criticati negocierile? Si inca ceva, e pentru ultima oara cand va spunem: nu se pune virgula inainte de „etc”. Dati macar pe google, daca nu aveti alte carti, sa invatati. Rusinica 2!

Si acum elucubratia maxima, pusa „in opera” de baietii astia. Iata ce spun alti lideri sindicali, total insignifianti in TVR, invitati si ei la „dezbateri”: „Prezenţi la discuţii, reprezentanţii Sindicatului Lucrătorilor din domeniul Audiovizual TVR-SIND , organizaţie afiliată la FAIR-MediaSind, au solicitat implicarea directă a Ministerului Culturii,  în calitate de partener social, în cadrul sectorului în care se află  Societatea Română de Televiziune şi Societatea Română de Radiodifuziune, pentru soluţionarea situaţiei de criză cu care se confruntă aceste instituţii.” Rusinica 3! 

Alo, mai baieti! La loc comanda putin! Cititi aici pe silabe:

Ministerul Culturii nu poate fi partener social, ci doar o institutie sau o organizatie, ori o federatie patronala. Punct. Ministerul Culturii nu poate fi decat partener de evenimente sau, dupa caz, sa va priveasca uimit si apoi sa devina fost partener de discutii cu voi. Pai ce treaba are Ministerul Culturii cu Televiziunea Romana? Alo! Cititi legea 41/1994, cu modificarile ulterioare, inainte sa cereti functii de conducere si alte beneficii, in schimbul micilor voastre „maraieli” pe la conferinte de presa cu fursecuri! Veti afla ca SRTV si SRR, recte Televiziunea si Radioul Publice sunt institutii aflate sub control parlamentar. Ce treaba are Ministerul Culturii? Si ce cauta el in dialogul social?

Baieti, mergeti si faceti un dus rece, lasati oficialitatile in pace si lasati-i pe angajatii de la Opera sa isi gaseasca o federatie cumsecade, cu capul pe umeri, care sa ii sprijine cu adevarat. Lasati si clovneriile, va rugam frumos!

Inca o data, facem recapitulare „pilon de baza” este un pleonasm direct proportional cu nepriceperea voastra, atat la limba romana, cat si la cele sfinte sindicale.

Noapte buna!

clovn

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s