Halatul, cat e halatul? Cat e halatul? Cat e halatul, halatul, halaaaatuuuul?

halatulÎntrucât a ajuns să se întâlnească mai des cu holurile Tribunalului decât cu periuța de dinți, Adrian Moise a aflat încă ceva ce nu a înţeles (scuzaţi pleonasmul).

A aflat că Publisind, o federație sindicală a solicitat şi obţinut în instanța atribuirea reprezentativității la nivel de grup de unități “Radio – TV”, întrucât cei aproximativ 3000 de salariaţi din radiourile şi televiziunile din România, afiliaţi prin sindicatele lor la Publisind, constituie un grup numeric mult mai mare decât limita impusă de lege, respectiv 7% din numărul salariaţilor din domeniile respective.

Capitolul V – Reprezentativitatea organizatiilor sindicale

Art. 51
(1) Sunt reprezentative la nivel national, de sector de activitate, de grup de unitati si de unitate organizatiile sindicale care indeplinesc cumulativ urmatoarele conditii:
………………
B. la nivel de sector de activitate sau grup de unitati:
a) au statut legal de federatie sindicala;
b) au independenta organizatorica si patrimoniala;
c) organizatiile sindicale componente cumuleaza un numar de membri de cel putin 7% din efectivul angajatilor din sectorul de activitate sau grupul de unitati respectiv;

După ce a observat Adrian Moise că reprezentativitatea sindicală în SRR este pentru el ca fesul lui Guliver pe capul locuitorilor din Țara Piticilor, hop cu analizele (ne referim la cele legislative, adică facultative, întrucât cele medicale ar trebui să aibă caracter obligatoriu).
Dacă liceul a fost parcurs cu complicații, sutele de procese intentate și parțial (deocamdată) pierdute se constituie în mintea lui într-o masă de acumulări juridice suficientă pentru a genera interpretări legislative. Numai că, ce să vezi, îi joacă feste neuronul obosit după memorarea seriilor tuturor bancnotelor împrumutate în glorioasa perioada de cămătărie.

A văzut Moise reprezentativitatea “RADIO-TV” şi privirea i s-a înceţoşat, părul nu i s-a spălat, dar mâna tremurândă, întinsă cu de atâtea ori către diverși PDG pentru a mai prinde câte un mic avantaj, a început să aștearnă o solicitare către Directorul Interimar al televiziunii publice.
Deoarece TVR nu a încheiat negocierile CCM cu organizaţia reprezentativă din unitate, refuzând total ideea dialogului social, era evident, spre disperarea justificată a colegilor din TVR, că serviciul public de televiziune nu doreşte negocierea CCM, indiferent de nivelul reprezentativităţii sindicale.

Spre deşteptarea “pompierului singuratic” facem efortul să explicăm: este IRELEVANT, pentru reprezentativitatea sindicală, dacă angajatorii doresc să se asocieze în organizaţii patronale sau în grupuri de unităţi. Drepturile sindicatelor de a se organiza şi de a obţine reprezentativitatea sunt independente de voinţa angajatorilor.

Pentru identificarea soluţiilor de negociere a unor Contracte Colective de Muncă, orice sindicat serios care are în componenţă jurnalişti nu trebuie să aştepte organizarea patronatului presei, după ce patronatul ROMEDIA a dispărut în ceaţă şi nu mai găseşti nici şef, nici secretară, nici mail, nici site (vezi aici)

Măi, lider de carton, crezi că sindicatele trebuie să aştepte părerea angajatorilor înainte de a face demersuri legale în sprijinul salariatilor?

Ia citeste fraza asta si ai tema pana mane sa vezi ce vrea sa spuna ea: reprezentativitatea este o conditie sine qua non pentru negociere insa nu este un statut care se poate utiliza exclusiv la negociere.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s