Realitatea TV traieste din bani de la bugetul de stat

Guvernul a aprobat o Ordonanta de Urgenta care acorda un ajutor de 15 milioane de euro pentru posturile TV „care produc si difuzeaza emisiuni cu specific de informare, educare si cultural de interes public” (ex. Realitatea tv), potrivit unui comunicat al Executivului. 

Ajutorul de stat vine in a doua jumatate a anului 2015 si in tot anul 2016 (anul pre-electoral si anul electoral). Ajutorul de la Guvern vine intr-o perioada in care multe din posturile de stiri au probleme financiare, pe o piata care nu poate sustine atat de multe posturi (5 posturi TV de stiri, mai mult decat in Franta sau Germania, de exemplu).
Potrivit Guvernului, schema de ajutor de stat se va elabora in conformitate cu legislatia europeana in materie de ajutor de stat si va fi aprobata prin Hotarare de Guvern, act normativ care va stabili criteriile de eligibilitate a beneficiarilor, numarul estimativ al acestora, categoriile de cheltuieli eligibile, precum si procedura de acordare si monitorizare.
Reamintim ca o versiune initiala a OUG prevedea ca banii vor proveni din incasarile cablistilor si furnizorilor, dar acestia au acuzat Guvernul ca a luat decizia fara sa ii consulte.
Pentru aceasta initiativa de sprijin direct pentru televiziuni nu a existat absolut nici o dezbatere publica. Pana acum a fost consultat CNA doar pentru proiectul anterior.
De asemenea, nu e clar de unde provine caracterul de urgenta al acestei noi initiative, in conditiile in care exista sectoare media mult mai afectate de criza, precum presa scrisa. In acelasi timp, e de remarcat ca majoritatea televiziunilor de stiri au o politica editoriala prietenoasa cu guvernul Ponta, in timp ce presa scrisa a mentinut un oarecare echilibru editorial.
CNA, in discutiile pe marginea proiectului initial de OUG, propusese ca forma de sprijin pentru televiziuni sa vizeze doar emisiuni educative si culturale. OUG-ul anuntat astazi de guvernul Ponta a inclus si emisiunile informative.

Sursa: hotnews.ro

Poate ca aceste televiziuni trebuie sa prezinte in fata Parlamentului un raport de activitate prin care sa prezinte modul in care au cheltuit banii statului!

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s