Maria Toghina a mobilizat toti Presedintii impotriva eliminarii taxei radio

Nu putem sa trecem cu vederea si sa nu o felicitam pe doamna Maria Toghina pentru initiativa avuta in momentul in care a reusit sa mobilizeze 12 fosti Presedinti din TVR si SRR cu o scrisoare impotriva eliminarii taxei radio. A fost un gest remarcabil prin care a demonstat PSD-ului si celor de la ALDE ca nu tin cont de realitate si vor sa arunce in aer institutiile. Istoria ne arata ca doamna Toghina a avut coloana vertebrala si nu a pus interesul personal inaintea interesului profesional. Din pacate timpul a trecut, taxa a fost eliminata, iar doamna Maria Cristea actuala Toghina a primit ordin de la Base sa puna mana pe radio cu orice pret, deoarece se incearca o revenire puternica a fostului Presedinte in prima linie a politicii romanesti.

Foştii PDG sunt de părere că desfiinţarea taxei radio – tv şi finanţarea Societăţii Române de Radiodifuziune (SRR) şi a Societăţii Române de Televiziune (SRTv) de la bugetul statului „reprezintă un atentat la însăşi democraţia românească”, având în vedere că „radioul public şi televiziunea publică din ţările europene, potrivit documentelor de la Maastricht, sunt servicii publice de interes naţional”.

Aceştia întreabă retoric: „Cum poate să existe independenţă editorială atunci când Guvernul finanţează aceste două instituţii?”, amintind că „Europa cunoaşte câteva exemple de intervenţie brutală a guvernelor în activitatea serviciilor publice de radio si televiziune”, exemple despre care cei 12 susţin că „reprezintă o abdicare de la principiile Uniunii Europene şi ale democraţiei în general”.

De asemenea, aceştia amintesc faptul că „părinţii fondatori ai radioului public, în anul 1928, au propus Parlamentului Romaniei, Regelui şi societăţii româneşti introducerea abonamentului radio”, abonament ce a fost menţinut de toate regimurile politice de până acum, adăugându-se din 1956 şi abonamentul tv.

„Abonamentul radio – tv este dovada contractuală că acţionarii Televiziunii şi ai Radioului publice sunt cetăţenii, garanţii valorilor care ne reprezintă ca naţiune”,susţin semnatarii.

Aceştia subliniază faptul că, deşi reprezintă „tendinţe politice, etnice, religioase şi culturale diferite”, au meserii diferite şi există multe lucruri care „îi despart”, îi uneşte, totuşi, un singur lucru: „Preocuparea ca Serviciul Public de Radio şi Serviciul Public de Televiziune să rămână Servicii Publice şi să nu devină instituţii guvernamentale supuse ingerinţelor politice”.

„Dacă cele două instituţii vor deveni bugetare, abuzurile politicului nu vor mai putea fi oprite de către nimeni”, avertizează cei 12 foşti PDG.

Articolul complet in gasiti AICI, iar scrisoarea completa AICI.

UPDATE: In timp ce noi o felicitam sincer pe doamna fosta PDG, ne-a sosit pe mail un articol interesant (zicem noi) si este pacat sa nu il publicam. Totul se intampla prin 2009, cand Togina tragea tare sa infiinteze in radio un departament care sa gestioneze secrete de stat, sub coordonarea directa a SRIsi se pare ca pana la urma a reusit.

Decizie secreta a CSAT in 12 martie
Membrii conducerii Radioului au fost pusi ieri in fata deciziei de infiintare a unui compartiment special pentru evidenta, prelucrarea, procesarea, pastrarea, manipularea si multiplicarea documentelor clasificate, in conditii de siguranta. Coordonarea generala a activitatii si controlul masurilor privitoare la protectia informatiilor secrete de stat ar urma sa fie realizat de catre unitatea specializata din cadrul Serviciului Roman de Informatii. Decizia infiintarii unor asemenea structuri in Radio si TVR apartine CSAT si a fost luata in sedinta din 12 martie a.c., dar nu a fost publicata din motive de confidentialitate. Termenul limita pana la care trebuie infiintat departamentul este 15 iunie, conform aceleiasi decizii a CSAT. In sprijinul acestei hotarari este invocata legea Legea 182/2002 privind informatiile clasificate şi normele de aplicare a acesteia publicate prin HG 585/2002, HG 781/2002 privind protectia informatiilor clasificate şi HG 1349/2002 referitoare la transportul documentelor clasificate, dar nu e clar pentru nimeni de ce a fost nevoie de 7 ani de la adoptarea legii respective pentru a se infiinta aceste structuri in Radio si TVR.

Membrii conducerii Radioului s-au opus categoric
Tocmai aceste nedumeriri, si altele, au fost motivul pentru care membrii CA al Radio au refuzat ieri seara sa avizeze propunerea, singura care a sustinut-o aprig fiind Maria Toghina, presedintele institutiei. In egala masura, insa, la solicitarea membrilor CA, ea nu a putut oferi niciun exemplu de document secret care ar putea face obiectul unui asemenea departament in Radio si ar justifica infiintarea si functionarea acestuia. Finalmente, s-a supus la vot respingerea propunerii si solicitarea unui punct de vedere oficial asupra acestui aspect comisiilor de Cultura, Juridice si de control al SRI ale Parlamentului. Membrii CA au votat unanim respingerea, in tmp ce Toghina a recurs la un gest complet neuzual, refuzand sa voteze in vreun fel. La scurta vreme dupa incheierea sedintei, Toghina a fost contactata telefonic de catre consilierul prezidential Valeriu Turcan, care a fost informat despre esecul actiunii. Marea intrebare, in aceste conditii: are legatura propunerea cu alegerile prezidentiale din toamna?

Articolul complet (mare atentie la comentarii) il gasiti AICI

Rascolim in continuare in cutiuta cu amintiri ale radioului public!

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s