Povestea lui Manneken Pis, baietelul “pisacios”

Fiecare oras european care se respecta are un simbol. Ca e mare, ca e mic, ca e de bronz, ca e de mamaliga, simbolul trebuie sa existe, sa atraga turistii si sa genereze milioane de fotografii in fiecare an. Si uite asa, alti potentiali turisti, vazand minunatia – sau nu – poate vor ajunge la un moment dat si in orasul respectiv.

NOTA: Radio Romania are o replica a Manneken Pis (la etajul 1), dar cu ochelari, salariu baban, sotie subaltern, sambete si duminici platite fara sa fie nevoie de prezenta la munca. Micul nostru „pisacios”, stangaci din nastere a reusit sa gaseasca la Bruxelles o replica pe asemanarea lui: mic si lingau.

Mica statuie de bronz, care reprezinta un baietel gol facand pipi intr-o fantana, se afla in Bruxelles din 1618-1619. Dar pentru ca a fost furata de nenumarate ori, originalul se afla la Maison du Roi (Casa Regelui), in mijlocul orasului fiind doar o copie care dateaza din 1965. Si pentru ca niciunui baietel nu ii sta bine dezbracat, mai ales cand e fotografiat de atatia curiosi, Manneken Pis are parte si de o garderoba de 750 de costume, specifice pentru diferite tari sau potrivite in functie de evenimente culturale. Statuia este imbracata in costum de mai multe ori în fiecare săptămână, în conformitate cu un program postat pe balustradele din jurul fantanii. Peste 100 de tinute se afla la Muzeul Bruxelles, din centrul orasului, si pot fi admirate in cadrul unei expozitii permanente.

Foto: Facebook

 

 

Desi Manneken Pis de la Bruxelles este cel mai cunoscut , exista multe altele in lume in Geraardsbergen, Koksijde, Hasselt, Ghent, Bruges, Rio de Janeiro sau Tokyo. În Bali, Indonezia, există un restaurant belgian numit Mannekepis.

Evident ca simbolul orasului este exploatat la maximum. Vei vedea, in zona restaurantelor turistice, multi “pisaciosi” – evident replici. O replica romaneasca este si cea din poza de mai sus.

In radio exista varianta autohtona a micutului pisacios, in persoana lui Zubin Constantin, un prichindel care a lins toate dosurile presedintilor veniti in institutie. Acest pisacios se ascunde de ani de zile in spatele lui Mircescu, cu care, pana prin 2013 a fost in gasca camatarului, ca mai apoi sa simta gustul de carnita proaspata si sa isi doreasca mai mult.

Individul incearca din rasputeri sa lege o fraza, insa inteligenta lipsa nu prea il ajuta. El ar vrea mai mult, dar nu poate.

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s